Pericolul/capcana polarizării

Suntem mereu supuşi unui torent de informaţii. De cele mai multe ori negative. De mai puţine ori neutre. Şi de mult mai puţine ori folositoare. De fapt, cele folositoare sunt extrem de rare…  Cred că această expunere a noastră, involuntară de cele mai multe ori, la vârtejul cumplit al informaţiilor este cauzatoare de foarte multe efecte nocive în sufletul nostru (nu degeaba îi zice informaţie, in-formaţie, in-formo,-are).

În continuare însă mă voi opri asupra unui singur aspect ale efectelor nocive ale informaţiei: polarizarea. Polarizare este un cuvânt politically corect pentru dezbinare. Cum are loc polarizarea? Voi ilustra printr-un singur exemplu: un grup de activiști homosexuali sau atei se trezeşte să-şi declare vehement şi public (non-)valorile în care crede. Noi, creştinii ortodocşi, ca reacţie la această informaţie care ne zgârie timpanul metafizic ne polarizăm, adică ne ducem la polul opus faţă de ceea ce încearcă ei să facă. Încearcă ei să fie zgomotoşi? Dacă vrem să avem o reacţie vizibilă la acţiunea lor, suntem obligaţi să devenim şi noi zgomotoşi… Iar zgomotul nu se împacă cu Evanghelia… Nu mai spun că deşi afirmăm tare că urâm păcatul, dar îi iubim pe păcătoşi, nu ştiu cât de adevărată este această afirmaţie… Şi mă refer la fiecare din cele două acţiuni ale sale… Cel mai grav însă mi se pare nu că devenim zgomotoşi, ci că ne separăm complet de cei care ar avea cea mai multă nevoie de înţelegerea noastră. Nu în sensul că i-am putea schimba şi călăuzi noi spre Dumnezeu, dar cred că o abordare plină de înţelegere şi de apropiere personală faţă de cel care se află cu totul lipsit de adevărul credinţei l-ar face pe acela măcar să nu mai hulească atât de mult credinţa.

Cred că de multe ori oamenii ca ei vorbesc cu atâta înverşunare împotriva credinţei şi ca urmare a unei experienţe total neplăcute cu oameni „din Biserică”[1]. De asemenea, polarizarea, pe lângă faptul că înseamnă dezbinare, făcută cu premeditare, dacă nu de către ambele părţi, cel puţin de cea care se consideră mai lucidă, mai înseamnă şi o pierdere a echilibrului din partea noastră. Mă voi folosi şi aici de o imagine: când vrei să echilibrezi un balansoar nu poţi să faci asta poziţionându-te în partea centrală a lui, ci pe una dintre extreme… Cred că este destul de greu să nu facem la fel şi în situaţiile divergente din viaţa de zi cu zi…

Un om

[1] Mă refer aici în mod special la cei care au probleme de identitate sexuală, dar cred că şi cei care se consideră atei i-ar respecta mai mult pe credincioşi dacă ar vedea din partea acestora o abordare umană, iar nu o punere la zid. Nu mă refer aici la ONG-urile plătite să facă scandal (din gr. scandalon, care înseamnă sminteală), ci la cazurile în care Dumnezeu ne pune în faţa unei întâlniri personale cu un astfel de om.

Advertisements

5 responses to “Pericolul/capcana polarizării

  1. Pe de-o parte, te aprob, pe de cealalta parte ii inteleg si pe cei care reactioneaza violent. Te aprob pentru ca asa simt si eu, ca lucrurile ar trebui facute altfel, mai cu iubire, intelegere si rugăciune. Dar cateodata, cand se intampla niste lucruri atat de rele in societate și Biserica, simti revolta. Te doare ca s-a ajuns aici si, nefiind duhovnicesc, reactionezi prea dur. Asadar, cred ca e cam greu sa echilibrezi balanta.

    • Păi tocmai asupra acestui aspect atrăgeam şi eu atenţia, că este greu să găseşti linia de mijloc. Iar demersul meu se îndrepta mai degrabă către situaţiile de viaţă în care ne întâlnim personal cu astfel de persoane care au altă abordare a realităţii decât a noastră. În rest, sunt şi eu de părere că Biserica şi valorile ei trebuie apărate împotriva celor care încearcă să o denigreze sau să-şi facă reclamă pe spinarea ei.

  2. Foarte lucida observatia, Omule…

  3. Comentariu cenzurat datorită lipsei totale a bunului-simț.

    • Hehe, nah, k avem si prima reactie total paralela cu amen-itatea. 🙂 Ma intreb ce culoare o fi avut indolenta astuia: fundamentalist religioasa, fundamentalist atee sau pur si simplu fundamentalist laminorista? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s