La început de vară. Bilanț

Am pornit la drumul alcătuirii acestui blog împreună cu alti doi vechi prieteni, ideea unei astfel de exprimări neaparţinându-mi. Sincer să fiu, multă vreme am căutat  să mă ţin departe de astfel de apariţii în public (chiar şi sub pseudonim) deoarece sunt conştient că orice vorbă pe care o trimiţi spre ceilalţi nu rămâne fără efect. Acesta poate fi unul ziditor, dar şi unul care să rănească. Iar noi, fiind destul de tineri şi de lipsiţi de experienţă, nu ştiu cât de ziditori putem fi. Totuşi, tinereţea este doar o scuză. Ar trebui să fim copţi la minte de mult. Am stat mult timp în cumpănă cum să facem să nu devenim prea acizi sau prea montaţi împotriva celorlalţi. Din păcate, în România ne lipseşte foarte mult cultura dialogului. Românii, în general (deşi nu-mi plac generalizările), nu ştiu să comunice unii cu alţii. Scurta experienţă de până acum pe care am acumulat-o în activitatea legată de acest blog mi-a confirmat (încă o dată) acest lucru. Pentru a mă face mai bine înţeles de către dumneavoastră, cei care îmi faceţi favoarea de a citi aceste rânduri, ar trebui să aveţi acces la comentariile blocate de către moderatorul blogului, acces pe care nu putem să vi-l oferim din sincerul motiv că nu vrem să vă murdărim. Totuşi, au trecut doar vreo trei luni, cu vreo 20 de postări, în care, în mare parte, am fost nevoiţi să facem referiri directe la acţiunile unor oameni. Lucrul acesta îmi displace atât mie, cât şi celor doi prieteni cu care am pornit în acest demers. Nu fac aici vreo mea culpa, doar că nu este chiar lucrul pe care ni l-am fi dorit. Îmi asum şi rândurile mai acide pe care le-am scris (şi pe care poate o să le mai scriu…), doar că trăiesc sentimentul că nu este exact ceea ce ar trebui să fac. În acelaşi timp, nu o să abandonez proiectul.

Am fost acuzaţi că suntem plătiţi pentru ceea ce scriem … Nu am fost, nu suntem şi nu vom fi plătiţi pentru ceea ce facem, dar această acuzaţie nu mă face decât să cred ceea ce am scris până acum, mai ales cu litera celor doi prieteni ai mei, a deranjat pe cei (puternici) din spatele campaniei agresive de discreditare a BOR. Acest lucru nu poate decât să  mă bucure, în sensul că e bine că trei oameni au reuşit să atragă atenţia celor care vor cu orice interes (mă scuzaţi, am vrut să zic: preţ) Biserica, că nu le va fi atât de uşor pe cât au crezut şi că în România se mai poate găsi conştiinţă naţională şi creştină. M-aş bucura să văd că apar din ce în ce mai multe bloguri cu o prezenţă asemănătoare cu a noastră. Acest lucru probabil că i-ar face pe tovarăşii (nu ştiu ce am azi, voiam să zic: domnii), care vor să ne bage otrava lor (ateisto-sexualisto-seculară[1]) pe gât, să realizeze că au greşit un pic adresa şi că românii sunt un neam care îşi iubește valorile tradiţionale.

Totuşi, revin la dilema mea de mai sus: cum să facem să avem un mesaj la fel de clar şi de direct, dar să nu devenim nişte vânători de antieclesialişti[2]? Nu vreau să renunţ nici la a-mi arăta identitatea în faţa celor care speră că nu mi-o voi manifesta, dar nici nu vreau să devin un om brutal din cauza modului de a dialoga la care mă obligă să apelez cei care se iau de credinţa mea, dar cu care nu pot să am o discuţie civilizată. Acestea sunt nişte întrebări pe care mi le pun în primul rând mie, dar la care aştept sugestii şi din partea celor dintre dumneavoastră care vor considera că merită timpul să mi le transmită. Celor care militează pentru cine ştie ce ideologii anti-orice, le transmit de acum mesajul să nu se obosească să posteze nimic, pentru că vom aplica cenzura. Da, cenzura din cauza căreia ei sar doi metri în sus, dar pe care o folosesc în fel şi chip atunci când interesele lor (meschine) o cer…

Un om


[1] Mă refer aici la campaniile extrem de agresive promovate prin mass-media de susținere a ateismului, a perversiunilor sexuale şi a (non)valorilor omului „modern”.

[2] Mi-am permis o exprimare forţată în limba română.

UPDATE: Textul a suferit mici modificări de formă, pe care nu le-am mai notat în postare, pentru fluența textului. Esența rămâne aceeași.

Advertisements

18 responses to “La început de vară. Bilanț

 1. reiau. daca blogul nu este o gluma de tineri cu figuri si arfe in cap (parutu-mi-sa mie) si pentru a deveni “vizibili” inscrieti-va in catalogul blogurilor ortodoxe.
  apropo “mi-am permis o exprimare fortata in limba romana” deci sa inteleg ca limba romana’i o povara pentru voi. merge sh romgleza

  • Domnule profesor,
   1. Nici unul din noi, băietanii ăştia de pe iniţiativă, nu este tentat de “vizibilitatea” pe care ne-o propui, cu “inima deschisă”, dumneata.
   2. Limba română este, uneori, împovărătoare. Chiar şi pentru profesorii de literatură română. Să fie corect gramatical părutu-mi-sa (cum scrii dumneata mai sus) sau părutu-mi-s-a (cum cred eu că ar trebui scris)? Dar ce ştiu eu, un ignorant şi un …? (A se completa punctele după bunul dumitale plac).

 2. ps- inca una si plec si va las sa dialogati cu amicii vostri carele se trag din copaci si baloti de paie( usi se numesc, ergo cu usile in general nu se discuta.) mey, io’s mai prost si am un iq subunitar, da’ vreau sa inteleg ce-ai vrut sa spui cu asta “neo-apologetii ATACA la randul lor Biserica crezand ca o apara”. cum definesti tu Biserica? no ciao.

  • La asta e simplu: dacă tu crezi că aperi Biserica aruncând mereu cu gunoaie în ierarhi şi în preoţi, eu consider, pe baza învăţăturii Sfinţilor Părinţi, că te înşeli. Şi eşti cam primul care ne spune că româna e o povară pentru noi; până una-alta textele redactate de noi arată destul de curat scris…

   • “un om”@, daca Ierarhii ar renunta la anumite politici “politically correct” si ar spune lucrurilor pe nume,urmand calea Sf Parinti, cum ar fi lepadarea de ex. panerezia ecumenista, alea, alea, ar inceta si “atacurile” din blogosfera, mai. daca nu, laicatul ortodox, are datoria sa marturiseasca Adevarul. auz’ io-s un caine rau. gen.

  • Dragă domnule carbogazificat ca un pe(p.s.)i,
   Cu prima ocazie, vom dezvolta tema propusă de dumneata (despre ce-i aia Biserică). Mulţumim, sincer, de idee!

 3. who w-ai iwtelewh. sa sti ca nu stiu alti cum este dara ieu nu este in stare sa scrie cu mai mult de trei cuvinte fara greseali gramaticalicesti da cre’ca n-o sa ma dea gramatica in judecata.(1)
  (2) vezi cai scris gresit “ananondez” tradus “abandonez”?
  (2bis) cind scri despre biserica intreba ti pastoru’ , pentru a nu da cu oistea’n gard.(Doamne feri?).

  • Dragă domnule Cristi, remarcasem şi eu greşeala şi se va remedia. Oricum, vă mulţumesc pentru observaţie. Ce să facem mai greşim şi noi. Dacă aţi fi fost atent aţi fi văzut că am scris “destul de curat”, nu “perfect”. Iar despre cum scriu eu am destulă grijă să mă sfătuiesc cu cine trebuie. Sper doar să nu existe duhovnici care să îi îndemne pe ucenicii lor să dea cu piatra în peroţii Bisericii, cu B majuscul, defăimând şi călcând în picioare predaniile Sfinţilor Părinţi. Vi se pare că am zis ceva nepotrivit de mă trimiteţi la colţ într-un mod atât de elegant?

  • Domnule dragă,
   1. Agitând sticluţa cu pe(p.s.)i, o să ai parte de multe “bule” (de la Bulă, celebrul banc-er). Dacă nu ai observat, discuţia pe care o purtăm acum noi doi chiar este pe marginea subiectului articolaşului de mai sus. Adică departe de temă. O să ne amendeze pe amândoi admin-ul. 😀
   2. Nu eu am scris rândurile de mai sus. “Anandonez” este, oricum, o greşeală din neatenţie, iar nu una din neştiinţă. 🙂 Ai fi putut să o treci sub tăcere (nu face să aduci în discuţie erorile din neatenţie decât dacă într-adevăr chiar te mănâncă limba/degetele).
   3. Lăsând gluma la o parte, o să te rog pre mătăluţă ca de acum înainte să foloseşti la verbe desinenţa persoanei a doua singular. Se scrie “să ştii” iar nu “să şti”; “scrii” iar nu “scri”.
   4. Ortodocşii din România, pentru culturiţa dumitale specială, ţin de BOR. Cu bunele şi relele pe care le are o asemenea instituţie. Noi dintr-ăia suntem. Nu ne interesează alte grupări omonime, fă, te rog, un efort să înţelegi asta. Cât despre pastori…tot respectul şi cinstea cuvenită, pe potriva conduitei lor.

 4. Esti destept, chiar nu stiam in ce context se scrie “stii” sau “scrii”, merci, ma “simpt” illuminat. btw, n-ai raspuns cine sint neo-apologetii aia rai, caci ma roade o curiozitate, mna..ah, sa nu uit, (1)cred ca va jucati la perfectie rolul de tineri “ortodoxi” revoltati, dar modesti( adica fara vizibilitate printre fratii din blogosfera, cum ar veni). deci va doresc “succesuri” in dialogurile cu amicii mai sus mentionati.
  (2) las-o, cred ca stii la cine ma refer cind zic de “pastori”, ori poate scriu prea criptic pt domnia ta.

 5. @cristi (dragă)
  Eu nu am răbdarea și bunăvoința prietenilor mei, de a răspunde punct cu punct inepțiilor debitate de d-voastră aici. Mă voi rezuma la câteva puncte pe care le atingi și care mi-au trezit atenția:

  1. Văd că vă roade chestiunea “neo-apologeților”. Înțeleg de aici că faceți parte din grupul menționat sau că îi admirați foarte mult. Nu este momentul să comentăm acum despre acest subiect, însă sunt sigur că înțelegeți foarte bine despre cine vorbim. La un moment dat, vom și scrie despre aceste “săgeți binevoitoare” la adresa Bisericii. Răbdare …
  2. Aveți o obsesie cu blogosferaortodoxa.blogspot.com. E foarte frumos site-ul și autorii merită felicitați. Scopul nostru nu este însă scăldatul în gratulări reciproce cu alți blogeri. Dacă veți citi câteva postări veți înțelege finalitatea acestui blog. Preferăm bloguri decente, într-un limbaj civilizat, care pot ajuta omul (creștin ortodox) de lângă noi, pierdut în tornada hedonismului și a superficialității contemporane. Avem la blogroll astfel de exemple și (vai!) nu sunt toate ortodoxe.
  3. Văd că folosiți un limbaj și un stil de comunicare execrabil, cu muuulte greșeli (intenționate) de ortografie. Așa procedează un autor care vrea să pară altcineva decât este, pentru a-și masca stilul. [Apropo, chestia aia cu “btw” este absolut vomitivă].
  4. Dacă aveți un blog, în care susțineți anumite idei, considerate de d-voastră bune, hai să-l vedem și putem discuta, putem polemiza, ne putem pune de acord. Dar să vii și să arunci comentarii la “colț de blog”, printre două coji de semințe scuipate, cu asta nu pot fi deacord.

  Dacă vreți să îmi răspundeți, însă nu aveți nimic constructiv sau de bun-simț de spus, de polemizat, de criticat, atunci v-aș ruga respectuos să nu vă obosiți. Timpul meu petrecut pe net, spre deosebire de al dumneavoastră, este limitat.

  În momentul de față îmi pare rău că mi-am pierdut timpul răspunzându-vă, însă nădăjduiesc că a fost cu folos.

 6. draga “Andreevici”, esti plat ca o scandura. “btw” este un eufemism, caci am vazut la voi pe bloc ca se “poarta” romgleza si latina (uneori), este la moda, pi net, “buey frate”. vezi ca aveti in “blogroll” si un eretic. te las pe tine sa ghicesti, cine este. “also”, nu bat saua, ca sa necheze in sincron trei (sau mai multe?) iepe. ramane cum am stabilit, da?.

 7. “Andreevici@”, mdea,, stiu, Adevarul, ustura. daca esti un ortodox(Dreapta Credinta), cauta un duhovnic iscusit.

  • Dragă domnule,
   1. Din moment ce nu ne vedem feţele, comunicarea dintre noi are de suferit. Mult de tot (ştii doar). Nu pot să îmi fac o părere despre dumneata decât din felul în care scrii. Te rog, deci, pe viitor, să nu fii agramatical nici măcar de formă! 🙂
   2. Cum nu te cunosc personal, nu am de unde să ştiu când glumeşti şi când eşti serios. Dar îmi pot da seama din comment-urile dumitale că eşti cu puţin mai mult decât o “scamă” care se visează, brusc, stâlp şi temelie a Bisericii. Nu ştiu ce duhovnic ţi-o fi insuflat ţie că duhul chibzuinţei nutreşte terfelirea ierarhiei bisericeşti. Dar ştiu cu siguranţă, acum că văd ce-ţi poartă tărtăcuţa, că voi refuza sfaturile dumitale în materie de duhovnici. 🙂
   3. Încă eşti departe de a fi ironic. Mai încearcă (pe blogul dumitale, evident), cândva vei reuşi. Deocamdată nu depăşeşti nivelul de eructaţie total neamuzantă. 😀
   4. Cât despre ortodoxia dumitale…lasă-mă să întrevăd că nu prea eşti familiarizat cu ce înseamnă a fi “ortodox”. Ortodoxia nu este cu necesitate “blogosferică”. Şi, totuşi, mi-aş dori să-i cunosc pe băietanii la care te referi. Numai dacă NU sunt dupre chipul şi asemănarea dumitale…
   5. Desigur, pentru autosuficienţa dumitale, este satisfăcător să te rezumi la a tuna şi fulgera împotriva ereticilor (ştiu la cine te referi), a ierarhiei şi a ecumenismului. La grămadă. Mult succes, Olimpianule!
   6. Voi încheia cu o rugăminte: din moment ce ‘mneata împarţi dreptatea, adevărul şi mai toate bunurile Împărăţiei Domnului, rezervă-mi, te rog, un loc în iad. Aş prefera în rai, dar observ că le ţii ocupate pentru tine şi prietenii tăi. Neo-apologetule ortodox de Matrix!

 8. Comentariu cenzurat datorită faptului că autorul a încetat tratamentul medicamentos fără avizul psihiatrului.

 9. “un om”@, daca Ierarhii ar renunta la anumite politici “politically correct” si ar spune lucrurilor pe nume,urmand calea Sf Parinti, cum ar fi lepadarea de ex. panerezia ecumenista, alea, alea, ar inceta si “atacurile” din blogosfera, mai. daca nu, laicatul ortodox, are datoria sa marturiseasca Adevarul. auz’ io-s un caine rau. gen.

  Aştept să-mi daţi o mărturie patristică pentru acest gen de atitudine. În rest, dacă vreţi să vă impuneţi părerea personală cu titlu de dogmă în Biserică, vă spun sincer că nu avem ce să dicutăm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s