Realitatea noastră și Realitatea (TV) lor

[urmare unor întrebări retorice]

Așa cum am mai spus, eu nu am bunăvoința și răbdarea prietenului și colegului de blog Theodoros, pentru a răspunde fiecărui postac sau pentru a combate fiecare măgărie pe care oamenii din media o fac la adresa Bisericii. Mă rezum la a sancționa acele lucruri care mi se par că exced atribuțiile acestui “câine de pază” al moralității societății românești.

Mărturisire: de când am început să scriu pe acest blog, îmi dau seama cât de greu și de obositor este să fii “la zi” cu cei care au ca țintă atacul, destabilizarea, murdărirea și celelalte lucruri frumoase pentru care se pare că ei trăiesc. Asta deoarece, comparativ cu  postacii/comentatorii/jurnaliștii de serviciu anti-ecleziaști, unii dintre noi mai au de făcut și treabă în realitate, în afară de șubrezirea rolului Ortodoxiei în societatea românească.

Revenind la subiect, de ce mă deranjează știrile legate de Biserică prezentate, în general, în media românească și, în special, pe canalul Realitatea TV?

Pentru că transformă orice știre legată de Ortodoxie sau Biserică într-un atac veninos la adresa acestora. Cum? Foarte simplu:

Ex. 1

Știre: Pe un site ortodox se pot da (contra cost) acatiste on-line!

Știre Realitatea TV: Biserica face pact cu internetul: VEZI tarifele pentru acatiste şi pomelnice online

Ex. 2

Știre: În unele biserici din județul Bacău se vinde „trusa de înmormântare”

Știre Realitatea TV: Biserica a lansat pe piaţă „trusa de înmormântare”

Ex. 3

Știre: Primăria Sectorului 3 donează 5 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Știre b365.realitatea.net: Vor sau nu, bucureștenii dau milioane la Catedrala cu turlă zgârie-nori

Ex. 4

Știre (sunt de fapt trei): 1. Un preot a acceptat să facă campanie electorală în schimbul unei donații; 2. Sediul Episcopiei Giurgiului – vilă de 750.000 de dolari cu piscină și căprioare; 3. Un fals preot a fost arestat pentru înșelăciune.

Știre Realitatea TV: Megastory: Preoţii, agenţi electorali, în schimbul donaţiilor de la partid CAMERA ASCUNSĂ. [subtitlu] Popi afacerişti, tâlhari şi criminali. Trăsătura lor comună- sunt imuni la justiţia pământeană. Paradoxal, într-un stat laic precum cel în care trăim, sutana preoţească atârnă mult prea greu atunci când e vorba de aplicarea legii. Frica de blesteme a românilor cu educaţie precară se oglindeşte în lipsa de acţiune a instituţiilor statului.

Sper ca pasajele bolduite să suplinească lipsa comentariilor …

Pe lângă imensul impact negativ al titlurilor „știrilor”, în talk-show-urile legate de acestea, oamenii de presă/jurnaliștii/profesioniștii acestui post, nu fac altceva decât să dezvolte temele, aruncând, la întâmplare, câte o săgeata în direcția Bisericii și foarte rar în direcția celui ce a greșit (fie că e preot sau mirean). Altfel spus, se discută principiul („E rău să [ceri bani oamenilor pentru servicii religioase]”) și se acuză Biserica, nu omul care greșește („Biserica greșește că [accept ă bani pentru a face campanile electorală]”). Rezultatul? Privitorul este convins că politica oficială a Bisericii coincide cu atitudinea (de condamnat) a unui reprezentant al ei.

Aș mai da exemplul a doi oameni din media pe care îi apreciez: Mircea Badea și Cristian Tudor Popescu[1]. Ambii, conform propriilor afirmații, sunt departe de a fi religioși. Ambii au avut opinii contrare referitoare la unele practici religioase, însă niciunul nu a atacat Biserica ca instituție, ci persoanele vinovate de acele practici (să le zicem doar) exacerbate. Și pentru asta au respectul meu.

La final aș vrea să completez mărturisirea din al doilea paragraf. Și anume că este foarte greu să combați aceste practici neortodoxe ale mediei românești (în special ale canalului Realitatea TV), deoarece nu e prea mult de spus, în afară de faptul că folosesc mijloace simple și (cu atât mai mult) periculoase, pentru a ataca poziția pe care Biserica o ocupă în societatea românească, poziție care se pare că deranjează foarte mult … Ce ne rămâne de făcut? Am putea proceda la fel ca ei (și trebuie spus că de multe ori  acesta este primul impuls): să aruncăm cu dejecții și să scuipăm în direcția adversarului. Sau putem (cum încercăm pe acest blog) să le arătăm că nu suntem atât de neștiutori[2] și că putem să ne apărăm valorile.

Personal, cred că a doua variantă va da mai multe roade.

Andreevici


[1] Ambii au oroare, ca și mine, de două categorii de cetățeni: „jurnalistul lu’ pește prăjit” (MB) și „cretinetele de net” (CTP).

[2] Ca să parafrazez un banc: suntem noi religioși, dar nu suntem proști! J

Advertisements

6 responses to “Realitatea noastră și Realitatea (TV) lor

  1. Ai spus foarte bine lucrurile! Spre exemplu, acum mă stresează foarte mult că se face atâta gălăgie în jurul banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Se spune că este o idee megalomanică şi costisitoare. Fără a intra în detalii, punctez doar că este o idee care datează din 1881 (anul în care România devine regat), şi a fost susţinută de personalităţi precum Eminescu, Slavici, Caragiale, Carol I, Ferdinand I, Regina Maria şi care, la preţul de acum, va costa cât 10-12 kilometri de autostradă. Deci, ideea nu e nicidecum nouă, iar despre cât costă, i-am putea invita pe domnii care au făcut să dispară banii pe sute şi sute de kilometri de autostradă dacă românii nu merită un astfel de edificiu; care va costa infim în comparaţie cu cât au tras ei pentru a-şi face “catedrale” de vacanţă…

  2. pentru a-ti sustine argumentarea te referi la comparatii care te ajuta(autostrada si diverse hotii), de ce nu te referi la cat timp puteai sa platesti activitatea unei scoli sau unei filarmonici cu banii pt catedrala sau activitatea unui spital din mediul rural?

    • Pai…finantati dv personal vreuna din activitatile cultural-sociale mentionate (scoala, spital, filarmonica)? Sa nu considerati ca va persiflez, dar daca intr-adevar puteti raspunde sincer, afirmativ, la intrebarea de mai sus, vom incerca sa va sustinem demersul cu toate resursele de care dispunem.

    • Ar fi mult de discutat pe tema asta, însă bănuiesc că interesul d-voastră nu are nici o treabă cu școala, filarmonica sau spitalul. Îmi permit să cred că vă doriți pur și simplu ca acest lăcaș să nu se construiască. Punct. Restul sunt argumente pentru argumentații.
      Totuși, pentru cine vrea să citească, a apărut un punct de vedere foarte bine structurat al Patriarhiei, pe această temă. Lectură plăcută!

  3. Pingback: Nicio tramă nu e rea cu Rea-litatea mea[1]! | Inițiativa Ortodoxă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s