S-ar putea ca la recensământ şi după …! (din nou, admirabilului Remus Cernea)

Pentru rândurile care urmează (ad-huo!minem, evident), îmi asum senin posibila antipatie a tuturora, bunici şi nepoţi, atei sau religioşi. Mai ales că rugămintea domnului Cernea, sub formă de PS, este clară şi îndreptăţită, poate: PS: vă invit să comentați acest editorial într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…” Ei bine, domnule Cernea, îmi prezint anticipat scuzele: sunt dependent de ad-huo!minem iar dependenţa mea este provocată în special de calomniile zemoase împroşcate spre BOR cu concursul domnilor şi doamnelor de la ASUR. Miasma lor persistă şi în articolul de la link-ul de mai sus.
Gata cu dulcegăriile, la treabă!
Am citit cu interes articolul despre care urmează să debitez vrute şi, cu mare plăcere, nevrute. L-am înţeles. Din simplul motiv că are poze. Iar eu fără poze nu înţeleg mai nimic. Aşa am fost educat, după metoda pedagogică – pare-mi-se – komenskiană. De aceea, vă mărturisesc că m-am holbat la pozele inserate de domnul Cernea în textul dumisale. M-am holbat cu băluţe la gură, de pohta de campanie ateistă. Apoi am silabisit textul. Care text – vedeţi dumneavoastră – este campanie ASUR pe fundul de tăbăcit al popilor.
1. Titlul, cu substrat de skandalon, îl propune domnul Cernea ca avertisment: „Ai grijă, ateule, s-ar putea ca, la recensământ și după, preotul să decidă în locul tău!” Deşi nu-s ateu, m-am scandalizat. Păi, dom’le, dacă taica popa poate fi în stare (şi domnul Cernea are certitudinea că s-ar putea să fie în stare) să decidă în locul unui ateu la recensământ, ce să mai zic de mine, ortodox fidel şi bor-ist prin botez? S-ar putea ca intimitatea-mi ortodoxă să fie violată de taica popa. Mai ales după recensământ. S-ar putea ca lucrurile să fie foarte grave, la fel de grave ca iminenta cădere a unui celebru drob de sare în capul unui la fel de celebru copil. Care s-ar putea să fie soluţia de înlăturare a pericolului iminent? Uite-o tot’n titlu: „Protest miercuri, ora 16.00, al Asociației Umaniste Române în fața guvernului. S-ar putea să mă duc, negreşit, să susţin o astfel de iniţiativă asuristă lăudabilă!
2. Lucrurile sunt aproape sigure, s-ar putea să ne lase domnul Cernea a înţelege în paragraful 2 de sub toate pozele: „O știre de acum aproape o lună privind recensământul, difuzată de agenții de presă, ziare și televiziuni – e vorba de flecarii de la (h)ade(s)vărul, n.m. – afirmă că, în cazul în care o familie lipsește de la domiciliu atunci când este căutată de recenzori, vor fi întrebați vecinii și preoții pentru a fi completate formularele… Dacă o astfel de știre se confirmă, acuratețea recensământului va fi afectată. Ar fi absurd și grotesc ca datele colectate la recensământ să fie completate întrebând preoții”. (Bine, s-ar putea să aştept confirmarea ştirii şi să vin şi io la 4 p.m. în faţa guvernului!)
În paragraful următor, poate mirosind absurditatea cuvintelor de mai sus (în care caz era de bun-simţ utilizarea tastei del), domnul Cernea afirmă: „Din nefericire, jurnaliștii care au scris despre acest lucru nu au indicat actul normativ al guvernului la care se referă și nici nu au citat exact paragraful. Mărturisesc că am consultat hotărârile de guvern referitoare la recensământ pe care le-am găsit pe site-ul oficial…dar nu am întâlnit nici o referire explicită la preoți. Așadar situația este deocamdată confuză. Ce? Cum adică, motivaţia cruciadei e deocamdată confuză, monşer? Aşa, cam ca artistul emerit Tomiţă Asurianul?
3. Am resilabisit articolul domnului Cernea. Şi s-ar putea să-mi fi dat seama că ortodoxul din mine a înţeles anapoda totul. De ce? Pentru că ortodoxul din mine s-ar putea să fie ortodox român, ergo înapoiat şi needucat, de aia: „Așadar, dintre țările membre ale Uniunii Europene, România este cea mai religioasă, conform cu acest sondaj. Dar și cea mai coruptă, prost administrată și înapoiată conform unor numeroase alte studii și analize. Despre conexiunea dintre religiozitatea împinsă spre exces și extremă pe de o parte și gradul scăzut de prosperitate și educație al unor țări sau comunități, pe de alta, voi vorbi cu alt prilej.
Taman când s-ar fi putut să închid fereastra web, un înger al Domnului aproape că s-a pogorât în monitor şi mai că nu mi-a mutat cursorul aici: „Miza campaniilor legate de recensământ este că un număr semnificativ de persoane care se declară, conform conștiinței lor, a fi atei sau fără religie, implică o recunoaștere mai mare în plan social, o preocupare sporită din partea autorităților și politicienilor în plan administrativ și politic, poate chiar un sprijin financiar din partea statului așa cum se întâmplă, spre exemplu, în Belgia,Norvegia sau alte țări în care statul acordă, în funcție de numărul persoanelor declarate fără religie, subsidii organizațiilor umaniste.
De fapt, popii din titlu s-ar putea să fie plăsmuiţi de cerneala ziaristică. De fapt, s-ar putea ca protestul, iniţiat de numismaţii asurişti, pentru altceva să fie. S-ar putea să fie pentru povestea Daţi un leu pentru- ateneu. Pardon! Daţi un poltur[1] pentru Asur! Nu, nu, s-ar putea să fi făcut o confuzie, deocamdatăDaţi o mahmudea[2] pentru Domnul Cernea! Trăiască! Ura! S-ar putea să nu mă mai duc la 4 p.m. în faţa guvernului!
Semnat, Theodorus:
T(ui) h(aznaua[3]) e(i) o(dioasă) d(e) or(ganizaţie) u(manist) s(eculară)

[1] Licenţă (ne)poetică, (ne)literară şi cu iz ofensator: poltur < poltura = monedă valorînd 1.5 groşi, bătută în Ungaria şi în Transilvania.
[2] Mahmudea = monedă de aur turcească, bătută în vremea sultanului Mahmud al II-lea. Iordache Golescu scrie despre oamenii comandantului eterist Sava (1821): “… arnăuţii lui să bătură cu turcii, închizîndu-să în biserica Sfînta Vineri, dă unde, isprăvind gloanţele, băga în puşti mahmudiele ploştite …”. Nicolae Filimon scrie că, pe vremea lui Caragea, valora 38 de lei. Iordache Golescu, în Condica limbii rumâneşti, scrie că o mahmudea făcea 45 de lei vechi (dicţionar numismatic online).
[3] (Înv.) Clădire sau încăpere a vistieriei în care se păstrau un tezaur, o sumă mai mare de bani sau alte lucruri de preț; p. gener. vistierie. – Din tc. hazine, hazne. (DEX online)
Advertisements

11 responses to “S-ar putea ca la recensământ şi după …! (din nou, admirabilului Remus Cernea)

  1. Ca de obicei, prietenul Theodoros nu se dezminte și reușește să mă uimească cu bogăția vocabularului și ascuțimea (contra)argumentelor :). Spor la scris în continuare!

  2. Excelent articol. Deoarece democratia le permite homosexualilor sa denigreze credinta, propun drept alternativa infiintarea unei asociatii ‘anti-curcubeu’, prin care sa exprimam de ce noi, romanii, alegem credinta si nu homosexualitatea, pentru siguranta copiilor nostri si a acestui neam. Sunt dispus, impreuna cu prietenii, sa ne alaturam unei asemenea asociatii. Voi reveni pe acest site. Va rog lasati-mi o adresa (modalitate) de contact printr-un reply la acest mesaj. Multumesc.

  3. Frateee, ce supăraţi sunt ăştia cu propaganda lor prozelitist-atee…!

  4. Pingback: Despre „Recensământ 2011”. Capcane. Tulburare. Întrebări? | Inițiativa Ortodoxă

  5. Şi? Până la urmă a mai fost în faţă la Guvern? Sau s-a petrecut aceeaşi scenă ca mai amu vreo 2-3 ani când a protestat cu nişte “motociclişti”. Adică el singur. Că ceilalţi “motociclişti” erau de la Poliţie.

  6. Vor domnii de la ASUR finantare, nu le ajunge cea pe care o au deja. Ma bucur ca sunt subliniate “nevinovatele” motivatii ale unor actiuni facute cu mare tambalau. Fecioara Maria si Batranul Iosif nu au mers la recensamantul facut de Irod? Cu ei nu a mers si Hristos? Acum cand Biserica avea de castigat noi trebuia sa fugim ca sa ne aparam “intimitatea”!?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s