Gugâl givz bec. Stil, ză winăr teics it ol! [Teoria cons(piraţi)ei]

http://www.google.com/intl/ro/landing/givesback/2011/

Mă gugâleam…ca în fiecare zi. Şi am dat peste ceva surprinzător: campania „gugâl” de la link-ul de mai sus. Gugâlitu-m-am şi m-am s(m,p)e(r,t)it foarte, răcnit-am din sus(s)pinarea inimii mele – cum ar fi zis bro David, dacă era afro, dacă grăia pre româneşte şi dacă beneficia de link direct către God…pardon, către Gugâl. Citit-am mai mult printre rânduri (sublinieri, îngroşări etc. meid in Ciaina):

Din cartea de campanie filantropică Gugâl, citire. Să luăm aminte!

Gugâl 1,1: „Pentru compania G., filantropia este o valoare esenţială”. Sunt filantrop, deci exist. Nu pot decât să aplaud la scenă deschisă iubirea de oameni, mai ales că e din soiul „avia rara”. Ceea ce i-a şi făcut pe unii ce-şi zic creştini (după ce s-au dat cu capul de multe „filantropii” pământene făcute cu toporul) să o atribuie numai şi numai lui GOD ăla unicul. Cum astăzi lucrurile s-au schimbat, să ne bucurăm împărtăşind iubirea Gugâl, cu link la fiecare om în parte, fără excepţie.

Gugâl 1, 2: „Anul acesta, am donat peste 100 de milioane de USD diferitelor organizaţii din întreaga lume – inclusiv burse în valoare de 40 de milioane de USD”.

a. „google” vine, etimologic, de la 1 googol (1 urmat de 100 de 0). Desigur, pentru mine sau pentru tine, dragă cetitoriule, 1 urmat de 8 de 0 şi împreună-filantropic cu literele USD e…hiper-miraculos.

b. „Facem filantropie, numai că beneficiază de miracolul de mai sus doar oamenii ce intră în contact cu diferitele organizaţii, alea de le scriem noi mai jos”, zise Gugâl în timp ce noi, cetitorii, eram ocupaţi cu numărarea zerourilor…pe degete.

c. Cuvântul „inclusiv” are rolul de a te paraliza noetic: sau 1) 4 urmat de 7 de 0 şi de literele USD face parte din 1 urmat de 8 de 0 şi de literele USD sau 2) 4 urmat de 7 de 0 şi de literele USD este un fel de donum super, dar superadditum? Paranteza orizontală de dinaintea lui inclusiv mă face să cred că 1) este opţiunea validă semantic. Dar prepoziţia peste de dinaintea lui 100 mili coco mă face să cred că 2) este sensul pe care îl căutăm. De ce n-or fi numărat până la ultimul cent, ca să dea o cifră „matematică” certă? Sau, mai bine, de ce n-or fi scris, ca Darwin, un număr cu multe zecimale diferite după virgulă, ca să pară că a fost numărat tot…bănetul în discuţie.

Gugâl 1, 3: „Astfel, celebrăm sezonul bucuriei de a dărui susţinând patru cauze pe care le considerăm deosebit de importante: educaţia în domeniul ştiinţei, al tehnologiei, al ingineriei şi al matematicii (STEM), educaţia fetelor, îmbunătăţirea vieţii prin intermediul tehnologiei şi lupta împotriva traficului de persoane şi a sclaviei moderne”.

1. Ce mai tura-vura, au concediat-o gugâliţii pe soţia lu’ Moşu[1]. Gata, am intrat în era lui season greetings. De acord, nu-i bai, hai să fim politically corect. Întrebare-gratis: cum celebrează G. sezonul bucuriei de a dărui? Păi, susţinând patru cauze, prin banii donaţi acelor diferite organizaţii.

2. Care sunt cauzele susţinute de Gugâl?

a. Educaţia STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ce face G. aici se numeşte „marketing cultural” (copirait ASUR), adică alege ca ordinea celor patru cuvinte dintre paranteze să redea…STEM. Totul pare OK.

b. Educaţia fetelor. Cum? Uite cum: ”Dacă o fată din Africa beneficiază de educaţie, aceasta va obţine un venit cu 25 % mai mare, va avea de 3 ori mai puţine şanse să se infecteze cu HIV/SIDA şi va avea o familie mai mică, mai sănătoasă.Sprijinul pe care îl oferim acestor organizaţii va permite educarea a peste 10.000 de fete din lumea a treia”. b1) Evident, din moment ce ştie G. unde trebuie angajată o fată afro educată, aceasta va avea un venit cu 25% mai mare. Deci venitul o să fie „controlat”. b2) Va avea de 3 ori mai puţine şanse să ia HIV pentru că…hiv e şi el „controlat”? De aia ştie G. cu siguranţă chestia asta? b3) Fata educată va avea cu siguranţă o familie mai mică, mai sănătoasă. O familie mai mică = o familie mai sănătoasă. Şi asta se poate „controla” de către G., care vrea o lume cu mai puţini oameni dar cu mai multă umanitate. Aceasta este chintesenţa filantropiei gugâlitice. „Te iubim, dar trebuie să înţelegi că nu mai avem loc pe Terra. Aşa că, dacă ne iubeşti şi tu, trebuie să dispari sau să nu apari deloc…Nu facem acest lucru din ură, doar suntem filantropi, ce naibii(serică), nu înţelegi?” – zise Gugâl în timp ce tu, prietene cetitoriule, erai cu trupul la baie, iar cu mintea la zerourile amintite la strigarea darului de nuntă…

c. Îmbunătăţirea vieţii prin tehnologie. „Tehnologia digitală este unul dintre cei mai puternici factori generatori ai prosperităţii – când aveţi acces la aceasta”. Desigur, unul dintre, nu cel mai…Sau o fi cel mai? Vorba ceea: Ai tehnologie, ai parte. Pe mine m-a speriat asta (având în vedere faza cu fata afro educată prin bursă gugâl): „Darul nostru va ajuta aceste organizaţii să determine schimbări semnificative în viaţa a milioane de utilizatori ai tehnologiei.” Dar dacă nu vreau schimbări, cui să mă adresez? Finanţează Gugâl vreo organizaţie care ţine cont de cei ce nu vor schimbări semnificative, între care cea mai nasoală e…aia cu dis-părutul de pe Terra celor vii?

d. Lupta împotriva sclaviei moderne şi a traficului de persoane. Buuun! Adevăr sau provocare: „Vestea proastă: în prezent există mai mulţi sclavi decât în orice alt moment din istorie.” Deci Gugâl o fi chiar un fel de GOD şi ştie cum au stat, cum stau şi cum vor sta lucrurile! Vrem cifre, nene Gugâl care finanţezi oameni de ştiinţă şi matematicieni. Câţi sclavi erau în Roma, anul 44 î. e.n., la idele lui martie?

Gugâl 1,4: de fapt, nu ştim cu certitudine când au fost donate zerourile alea precedate de peste şi urmate de USD. Însă, ce credeţi că vrea Gugâl de la noi? Să-i urmăm pilda: „Vă invităm să sărbătoriţi sezonul dedicat bucuriei de a dărui alături de noi, informându-vă despre aceste organizaţii, despre munca extraordinară pe care o desfăşoară şi despre modul în care le puteţi susţine”. Acu: ne invită gugâliticii să sărbătorim? Sau poate să dăruim alături de ei? Ia ghici!

ÎN FINE: dacă nu puţea a aceleaşi filantropii, carităţi, valori esenţiale secular-umanist-corporatiste grabnic reducătoare de procent demografic, m-aş fi înrolat în campania asta gugâl de give back. Până la urmă, n-am înţeles ce-i cu give back ăsta: cui dă înapoi ce? Sau poate e gugâlit la cap traducătorul în română. Sau poate m-oi fi gugâlit io de tot…

The(odor)o(f)s(aeculum)


[1] Aluzie la un banc bun: Întrebare: cum o cheamă pe soţia lui Moş Crăciun? Răspuns: Merry Christmas.

2 responses to “Gugâl givz bec. Stil, ză winăr teics it ol! [Teoria cons(piraţi)ei]

  1. Un minunat pamflet la mizeria seculară care a înghițit sărbătoarea Nașterii. Și, de ce nu, un răspuns celor care tooot acuză Biserică că nu face filantropie. Nice job, T! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s