Adevăratul mormânt al lui Isus[1] feat. by Realitatea

(Acest articol este un pamflet. Cititorii interesaţi de demontarea serioasă a teoriilor mormântului „adevărat” al lui Isus, pot accesa direct pagina Părintelui E. J. Pentiuc sau pot descărca fişierul pdf ataşat mai jos – un extraordinar studiu despre subiectul în cauză, publicat în revista „Studii Teologice”).

Pr. Iuliu Blaga & Ilie Chiscari – Mormantul lui Iisus

Dacă vă mai amintiţi (şi este foarte important să vă amintiţi), dragi cititori, în 2007, distinsul regizor James Cameron a lăsat fundul oceanului pe care se desfată epava Titanicului şi s-a apucat cu dinţii de fundul creştinilor. „Muşcătura” dumnealui i-a făcut pe unii să turbeze de-a binelea (pe mine, de exemplu), pe alţii să râdă  (între aceştia sunt chiar membri ai comunităţii ştiinţifice), pe unii să se îngrijoreze, iar pe alţii să creadă cu tărie că există moaştele Mântuitorului pe undeva pe lângă Talpiot. În final, capodopera cinematografică (cam)eroniană a pocnit în televizoare la începutul Postului Mare. Cinci ani mai târziu, pe aceeaşi temă, un articol marca Realitatea a fost conceput să pocnească în monitoarele de pc. Tot pe la începutul Postului Mare.

S-o luăm de la coadă la cap. Că şi-aşa, articolele realitatea au capul unde li-i coada.

1. Cică final de articol: Teologii neagă însă aceste afirmaţii şi spun că aşa-zisele dovezi ale arheologilor sunt în realitatea (sic!) simple speculaţii.

a. Eu înţeleg că acest final inedit de articol încearcă să salveze cât a mai rămas din deontologia profesională. Pentru asta, o bilă albă de la Iniţiativa Ortodoxă.

b. Păi, teologii neagă afirmaţiile de mai sus (alea cu albastru şi cu hiperlink), dar arhe-ologii ăia, cum mama-ştiu-io-cui să îşi fundamenteze afirmaţiile pe „aşa-zise dovezi”? Sunt, dom’le, dovezi ori ba (ba oarba)? Că, în rest, ne-am prins şi noi, cititorii, că în realitatea[2] avem de-a face cu „simple speculaţii”!

2.  „Descoperirea (manuscrisul Barnaba[3], nn.) care ar putea DESTRĂMA (sic!) Creştinismul: Isus a PROFEŢIT (sic!) venirea lui Mahomed”.

a. Ok! Am răsfoit manuscrisul pe care Realitatea îl pune la dispoziţie. E lung şi interesant. Îl puteţi găsi aici, dragi cititori, şi aştept la rubrica comment-uri citatul complet (cu trimitere, capitol şi verset) în care Isus îl profeţeşte pe „Mahomed Victor”. Dacă există. Eu nu l-am găsit.

b. O polemică pe martori (adică pe sursele-manuscris ale traducerii) sau pe critică textuală nu putem deschide, că ne-ar lua vreo doi – trei ani. Plus că manuscrisul e la turci şi e bine păzit. Ba mai e şi scris în siriacă (cu o copie în aramaică, s-ar părea), ca să ne dăm cu capul de pereţi că nu putem citi profeţia lui Isus. Oricum, puteţi citi, dacă vreţi să vă amuzaţi, link-urile oferite de Realitatea.

c. Nu-mi dă pace un gânduleţ: victoria Islamului asupra Creştinismului ar trebui să-l întristeze (sanchi!) pe domnului Elan. Ia ghici, nene Elane, dacă „jurnalistul” dumitale ar avea dreptate,  cine ar moşteni actualul Israel?

3. Au apărut atunci tot felul de teorii care mai de care mai îndrăzneţe, printre care şi cea potrivit căreia Isus ar fi fost îngropat alături de Maria Magdalena, soţia sa.

a. Voi vorbiţi tot de Talpiot, dragii moşului? Că şi acolo erau un Isus şi-o Marie îngropaţi împreună. Aaaa! Dar ăla nu e adevăratul mormânt al lui Isus, scuze, uitasem!

b. Care erau celelate „tot felul de teorii îndrăzneţe”, în afară de aia care „toarnă” că Isus era îngropat cu presupusa nevastă[4], Maria? S-a emis vreo teorie îndrăzneaţă despre locul unde era cimitirul creştin din secolul I, în care se fac excavaţiile? O fi tot Talpiot? Sau poate că cimitirul e în altă Realitate decât cea istorico-ştiinţifică-terestră. Poate că e într-o altă galaxie. Cine ştie? Autorul nostru păstrează tăcerea, deci va trebui să deducem noi locul unde s-a săpat după oase.

c. E cusută cu aţă albă povestea – zic eu. Păi, uite de ce cred eu asta: membrii dinastiei Merovingiene au lansat istoria (da, istoria[5]) căsătoriei lui Isus cu Maria Magdalena, căsătorie ce a rodit în persoana unui copil, strămoş al Merovingienilor (l-au cam făcut la psihic pe Papă, care era doar urmaşul lui Petru). Vedeţi dumneavoastră, cică imediat după moartea lui Isus (nimeni nu se îndoieşte că a murit), se spune că Maria Magdalena a ajuns în Gallia, unde a născut, a mai trăit un picuţ şi a făcut ce face tot omul. Mai „îndrăzneţ” decât atât. Reputatul om de ştiinţă (sanchi!) Dan Brown, cel care a dat foc imagi-naţiei tuturora, zice în Codu-i că Maria e îngropată pe undeva pe la Luvru. Vă las pe voi să decideţi, dragi cititori, dacă excavaţia pomenită de Realitatea a avut loc în Franţa!

4. Osuarul se află la 60 de metri de o descoperire din anii ’80, cunoscută drept mormântul familiei lui Isus, care a creat un val mondial de indignare la acea vreme.

a. Or mai fi de descoperit multe morminte de-ale lui Isus, cu Isus în ele?

b. Acu vă referiţi la Talpiot? Răspuns: Daaaaa! Da’ de ce nu scrieti asta?

5. Inscripţia: “Divine Iehova, trezeşte-te, trezeşte-te”.

a. Să vă ferească Ăl de sus să vă faceţi sicriu de piatră pe care să scrijeliţi în greacă cuvintele de mai sus. Peste o mie de ani, o să se găsească un arheolog „îndrăzneţ” să spună că Isus era, evident, dumneavoastră. Deci era din România! Deci românii erau, de fapt, greci! Logic, nu?

b. Aici e buba. Inscripţia e în greacă, deci e făcută de un ne-evreu. De ce? Pentru că (dacă e adevărat ce spune elanitul) scrijelitorul nostru nu ştie să vocalizeze tetragrama divină în ebraică. Dacă ar fi fost evreu (fie el elenist), ar fi vocalizat „Jahveh”[6].

6. Titlul furtunos: Adevăratul mormânt al lui Iisus. „Mântuitorul” n-a mai ieşit din el

a. Părerea mea e că ghilimelele trebuie să încadreze adjectivul „adevărat”.

b. Eu sunt un ortodox fervent (deci bătut în cap). Ştiţi ce înţeleg eu din titlul ăsta? Că Mântuitorul ăsta cu ghilimele era un baştan colecţionar de morminte adevărate (aşa se numeşte produsul, „mormânt adevărat”; e un fel de maibah). Ce-ar fi să-i cereţi o declaraţie de avere, ca să aflăm câte morminte adevărate are Mântuitorul ăsta până în prezent? Deocamdată ştim că are o Biserică, trei morminte adevărate şi două ghilimele de la voi. Dar sigur are mai mult!

c. Ce păcat că Mântuitorul la care vă referiţi nu stă mai mult de 1-2 zile în mormânt. Ştiţi voi, a treia zi învie şi iese din mormânt. „N-a mai ieşit” din mormântul ăsta, ziceţi? Atunci e nasol. Nu vă supăraţi pe El. E atât de ocupat cu inimile de piatră ale oamenilor încât a uitat să intre în mormântul adevărat model 2012 marca Realitatea, de aia n-a mai ieşit din el!

d. Cine-o fi înăuntrul mormântului, atunci? Nu ştiu. O fi vreun angajat concediat de-al baştanului cu ghilimele, care, nemaiavând de-ale vieţii, face greva mormântului adevărat, în semn de protest. Cred că va trebui să-l scoată de-acolo cu forţa!

The o(ssuary’s) do(cents) r(efuse) o(ur) S(aviour)!


[1] Voi scrie, pe parcursul articolului, „Isus” (corect transliterat din greacă este în forma ortodoxă „Iisus”) în semn de respect pentru autorul articolului. A! Era să uit. Şi pentru a nu se crea confuzia că vorbesc despre altcineva!

[2] Dacă autorul îşi va corecta greşeala, poanta mea nu mai are sens.

[3] Sursa de încredere (aici) dată de Realitatea spune aşa: „In it (adică în manuscrisul Barnaba, nn.), Jesus is said to have predicted the coming of the Prophet Muhammad” (penultimul paragraf). Adică „se spune cum că Iisus ar fi profeţit venirea lui Mahomed”.

[4] După etapa „căsătoria lui Iisus”, urmează etapa „aventurii erotice” a Lui cu Maria Magdalena! Deocamdată, conştiinţele noastre sunt prea pioase, aşa că „băieţii cei răi” insistă pe elucubraţia mariajului Iisus-Maria Magdalena!

[5] Pentru a înţelege cum se scria „istoria” în Antichitate (avem în engleză „story”), vă invit, dragii mei cititori, să-l lecturaţi pe necreştinul şi anticreştinul Lucian de Samosata (aici). Să ştiţi că lucrurile nu s-au schimbat prea mult în Evul Mediu sau în Modernitate, fie ea cu „marele post” înainte-i. Gândiţi-vă, de exemplu, la Vlad Ţepeş…sau la istoria predată astăzi în şcoli!

[6] Cf. Walter-Jörg Langbein, Lexiconul erorilor biblice, trad. Silviu Dancu, Paralela 45, Piteşti, 2007, pp. 80- 83.

3 responses to “Adevăratul mormânt al lui Isus[1] feat. by Realitatea

  1. Danilaprepeleac

    Simpatic articol, felicitari! Ar trebui adaugat ca in Traditia Ortodoxa Maria Magdalena a murit la Efes. Moastele ei au fost mutate la Constantinopol in sec. 9. Spor la scris!

  2. Pingback: De Nuptiis Mariae et Jesu | Inițiativa Ortodoxă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s