Lupta împotriva creștinilor – Toate-s vechi și nouă toate

Lupta împotriva creștinilor a fost una dintre preocupările constante ale diferitelor oameni, instituții, state sau organizații. Istoria e lungă și complicată. Ceea ce vreau însă să dezvolt aici este lupta împotriva creștinismului din zilele noastre. Și bineînțeles, nu mă refer aici la islam sau la alte religii care ar avea ceva cu creștinismul. Mă refer la cei care propagă ateismul feroce. Ateismul acela feroce, care susține, fără nicio reținere, că creștinismul este de vină pentru toate relele din lumea asta. Ateismul acela feroce care spune că creștinismul e numai pentru tâmpiți. Este un ateism care operează numai cu concepte absolute. Nimic nu poate fi adevărat, în afara a ceea ce susțin adepții lui. Ciudat, asta seamănă destul de mult cu o religie fundamentalistă. Poate nici asta nu ar fi atât de periculos, dacă nu ar ajunge să își dorească să impună ateismul lor și altora. De când ateismul are nevoie de propovăduitori? De ce ateismul, care presupune lipsa oricărei credințe religioase, își dorește atât de mult să atragă din ce în ce mai mulți adepți? De ce se organizează din ce în ce mai multe ONG-uri care au ca port-drapel lupta împotriva creștinismului? De ce este nevoie de campanii concertate în mass-media împotriva creștinismului (campanii care nu încetează niciodată)1? De ce tot ceea ce e spun ei (Toma, Cernea, Buhuceanu, Moise) e bun, e corect, e de bun simț, iar ceea ce mărturisește (poate cam prea tăcut, într-adevăr) credința care a născut acest popor (pentru că, să fim foarte realiști: poporul român ar fi fost altfel astăzi, dacă nu era creștin) este prezentat pe toate canelele media drept aiuritor?

Toate aceste întrebări au, pentru mine, o explicație foarte simplă: toate-s vechi și nouă toate, cum zicea Eminescu. Așa cum s-a încercat să se anuleze credința creștină din sufletul oamenilor de-a lungul istoriei, așa se încearcă și acum. Din păcate, acum lupta e mult mai meschină. Atunci era pe față și năștea martiri. Acum, nu mai poate naște martiri. Cel puțin, nu încă. Dar asta e altă poveste.

Trist este că acești dușmani virulenți câștigă teren, mult teren, iar restul parcă stăm pe margine și îi lăsăm să-și facă planul. Nu sunt adeptul violenței, dar cu cât nu vom face nimic, cu atât ne vom trezi mai greu. Se vede că lupta lor e bine calculată. Au început cu promovarea agresivă a homosexualității, au continuat cu dezavuarea căsătoriei tradiționale, iar acum lupta e direct cu Biserica. Așa-zisa victorie de anul acesta în privința înscrierii la ora de religie nu ar trebui să păcălească pe nimeni. Cei care au de câștigat din lupta împotriva Bisericii și a creștinismului nu vor renunța.

Promovarea homosexualității și a drepturilor pentru homosexuali se face cu o încrâncenare care arată clar că nu de dragul ocrotirii homosexualilor se face atâta zarvă. Ținta este dizolvarea valorilor tradiționale ale neamului românesc. Poate pare exagerat ce spun. Totuși, de ce se alocă atâția bani și atâtea resurse legislative și sociale pentru o parte a populației României care nu cred că se apropie de 0,1 la sută. Nu am la îndemână statistici pe acest subiect, dar dacă în Germania sunt 0,2 la sută, cred că la noi sunt cu mult mai puțini. Astfel, apare drept evident că încrâncenarea pentru susținerea lor nu e pentru ei, ci împotriva majorității populației.

Nu am nicio soluție pentru aceste situații, dar cred că un aspect care ar trebui luat mai mult în seamă ar fi să fim mai informați despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Poate fiind mai atenți la tot ce se uneltește pe la spate și la vedere vom avea și soluții. După cum știm, puterea răului stă în lipsa de acțiune a binelui. Ar fi bine să ne trezim cât mai repede, cât încă suntem majoritari cei care avem vederi sănătoase. Dacă nu, vom ajunge să vedem și cum e cu ateismul care naște martiri. Ceea ce nu e rău, în sine, nu?

Un om

1 Spre exemplu, una dintre campaniile împotriva Bisericii Ortodoxe este cea prin care se solicită impozitarea veniturilor de la altar. Nu știu de ce nu se cere și impozitarea cultelor baptist, penticostal sau mozaic, spre exemplu. Oricum, ideea e că sunt unii foarte deranjați de acest aspect, dar nu-i deranjează cu nimic că jocurile de noroc nu sunt impozitate în România. În unele state din lumea asta nici măcar nu sunt legale (printre care, majoritatea statelor din SUA), iar la noi nici măcar nu sunt impozitate.

Advertisements

One response to “Lupta împotriva creștinilor – Toate-s vechi și nouă toate

 1. Marcus Crassus

  “Ateismul acela feroce, care susține, fără nicio reținere, că creștinismul este de vină pentru toate relele din lumea asta. Ateismul acela feroce care spune că creștinismul e numai pentru tâmpiți. Este un ateism care operează numai cu concepte absolute.”

  Asta observam si eu; am multi prieteni atei; recent cineva m-a adaugat pe grupul ‘atei si agnostici’ si mi se pare uimitor cat de fanatici sunt oamenii astia. E o intreaga metafizica scientist-umanista in spatele ideologiei lor; folosesc mereu termeni precum ‘adevar’, ‘realitate’, ‘Univers’, ‘lege naturala’ sau ‘drept universal’; unul spunea la un moment dat foarte apasat ca ‘realitatea e una singura’. Cand le spui ca sunt la fel de mistici si religiosi ca orice alt grup religios, vad rosu in fata ochilor. Totusi, e de inteles ignoranta lor, din moment ce singurii autori care merita cititi sunt activisti atei; daca si-ar fi largit putin aria de lectura, ar fi inteles cum e treaba cu metafizica sau cu categoriile lui Kant.

  In privinta explicatiei pe care o propui (“șa cum s-a încercat să se anuleze credința creștină din sufletul oamenilor de-a lungul istoriei, așa se încearcă și acum”), as fi fost 100% de acord cu ea acum 4-5 ani, dar in prezent nu o mai pot accepta. Viziunea asta maniheica, din perspectiva luptei dintre bine si rau, e mult prea simplista si ideologica. Din cate citisem, martirajul crestinilor in perioada Romei antice era aproape o psihoza; crestinii dispretuiau viata aceasta si cautau orice pretext sa moara ca martiri pentru a ajunge cu Iisus. Ajunsesera sa blesteme zeii pagani doar cu acest scop; la un moment dat un guvernator (imi scapa numele) le-a spus ca daca vor atat de mult sa moara, se pot sinucide aruncandu-se de pe un deal abrupt.
  Asta nu arata deloc a conspiratie malefica impotriva dreptei credinte.

  Apoi cand sistemul politic imperial si-a dat seama de forta crestinismului, in loc sa-i persecute i-au incurajat si le-au acordat privilegii, pana cand crestinismul a devenit religie oficiala. Atunci crestinii au devenit persecutori cu gruparile dizidente (vezi parobolani si Hypatia). La fel au stat lucrurile si cu diferitele grupari crestine; dogma oficiala a fost impusa prin forta militara (nu discut aici daca dogma era adevarata sau nu). In Evul Mediu, persecutia ereticilor a continuat mult si bine, sub pretextul salvarii sufletelor ratacite.

  Revenind in prezent – crestinismul nu mai e o forta care sa mobilizeze masele; el pierde teren de la an la an. Din punctul meu de vedere, ateii radicali sau umanistii nu sunt vreo grupare demonica a vremii sfarsitului, care a aparut ca sa-i persecute pe sfinti; majoritatea ateilor sunt fosti crestini deziluzionati de fundamentalismul crestin (noul ateism a aparut in USA, unde crestinii fundamentalisti sunt cea mai vocala grupare religioasa); aminteste-ti dezbaterile pe tema creationismului (Bill Nye vs. Ken Ham); in America totul e alb sau negru; ori esti fundamentalist evanghelic si crezi ca pamantul are 6000 de ani, ori esti ateu militant. Ori la nivelul crestinismului mondial, viziunea lui Ken Ham e considerata sectara; majoritatea bisericilor protestante (luterani, calvini, anglicani, metodisti) nu au o interpretare rigida a Genezei; ortodoxia interpreteaza alegoric majoritatea pasajelor pe care evanghelicii le iau literal, iar papa a acceptat teoria evolutiei ca fiind stiintifica. Nici asta nu o consider vreo apostazie; mai degraba catolicismul a realizat greseala de a se fi opus lui Galileo si nu vrea sa o repete.

  Ateii fundamentalisti si umanistii sunt oameni normali, aflati in cautarea unui nou sens. De aici nevoia de a adopta un ADEVAR, de a-l apara cu dintii, de a face propaganda si de a identifica un dusman mitic. La fel cum crestinii fanatici cred ca sunt persecutati mereu de iezuitii, masonii si iluminati din umbra, ateii si umanistii cred ca dusmanul este RELIGIA, care trebuie abolita. It’s human nature.
  Iar dovada cea mai puternica pt. mine care arata ca nu e nicio conspiratie impotriva crestinilor, e atitudinea statelor seculare fata de islam. Ceea ce erau parobolanii crestini acum multe secole, sunt azi islamicii (nu ma refer la terorism, ci la islamul mainstream). Statele seculare europene acorda o multime de privilegii musulmanilor, a caror religie devine predominanta. Ca si puterea politica din Roma antica, politicienii contemporani inteleg ca orice religie in crestere are potentialul de a unifica masele si un pact al statului cu aceasta religie devine un mijloc de exploatare (panopticonul lui Foucault).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s